Spracovanie červených, bielych a čiernych ríbezlí: ríbezľový džem, víno, kolač, sirup + recepty
Ríbezle, ach tie ríbezle. V našich podmienkach sa im darí viac než dobre, ak teda máte zopár kríkov, úroda je nepochybne obrovská. Problémom však je, že ich dozrievanie prebieha rýchlo a naraz. No a skonzumovať niekoľko kilogramov ríbezlí v priebehu pár dní asi nie je možné.
Pozrite sa, ako toto drobné ovocie pripraviť alebo spracovať na horšie časy.
Biele, čierne a červené ríbezle – využitie a účinky
1 bobuľka ríbezlí obsahuje 2 mg vitamínu C, čo v prepočte znamená, že už cca 35 bobuliek pokryje dennú dávku céčka. Ríbezle ďalej obsahujú niacín, kyslinu pantoténovú, draslík, vápnik, železo, horčík a mangán. Najviac vitamínu C obsahujú čierne ríbezle. Červené a biele sú na tom podobne.
Zdravotné účinky ríbezlí by sa dali vymenúvať donekonečna, preto spomenieme iba tie základné, ku ktorým patrí detoxikácia organizmu, podpora imunity, priaznivý vplyv na močové cesty a kardiovaskulárny systém, zlepšenie kvality krvi, upokojenie psychiky, antibakteriálne, protivírusové a protiplesňové účinky, zlepšenie prietoku krvi (sú výborné pri akýchkoľvek ochoreniach ciev, napr. kŕčových žilách), znižovanie vysokého krvného tlaku a liečba hemoroidov.
INFO: Tepelne spracované ríbezle nie sú o nič horšie. Podobne ako pri paradajkách sa vitamín C varom premieňa na vitamín A.
Tipy na zber a prípravu pred spracovaním ríbezlí
Ríbezle patria k veľmi jemnému ovociu, ktoré rozpučíte aj pri najmenšej neopatrnosti a ktoré nevydrží čerstvé dlhšie ako niekoľko hodín po zbere. Ich umytie a odstopkovanie preto nie je jednoduché. Tu je niekoľko tipov, ktorými si uľahčíte zber a prípravné práce pred konzumáciou či konečným spracovaním.
Kedy a ako zberať ríbezle
Doba zberu je veľmi dôležitá. Ak sa príliš poponáhľate, kyslosť ríbezlí bude neznesiteľná. Ak si naopak dáte načas, budete bojovať s náročným oberaním a ani následné spracovanie nie je isté. Čo i len náznak kvasenia alebo plesne môže totiž kompletne zničiť vaše džemy či víno. V prvom rade myslite na to, že doba zberu sa líši pri každom type ríbezlí:
- Červené ríbezle: začiatok júna – začiatok júla
- Čierne a biele ríbezle: júl – august
Druhým dôležitým parametrom je rozdiel medzi zberovou a konzumnou zrelosťou:
- Zberová zrelosť: Keď smerom k stopke mierne pootočíte plodom a ten sa ľahko oddelí. Pozor, nemusí mať tie najlepšie kvalitatívne vlastnosti.
- Konzumná zrelosť: Otestujete ju len ochutnaním a hmatom. Ovocie musí chutiť tak, ako má a mať ideálnu konzistenciu.
Všetko drobné ovocie, ku ktorému sa radia aj ríbezle, je potrebné zbierať až v konzumnej zrelosti. Vtedy si zachováva tie najlepšie vlastnosti. Toto obdobie však trvá skutočne krátko, dá sa povedať, a to doslova, že iba deň či dva, pričom všetky strapce ríbezlí na jednom kríku nemusia dozrievať naraz. Preto vám odporúčame pravidelnú kontrolu a priebežný zber.
TIP: Ríbezle zbierajte vždy skoro ráno. Vtedy sú prirodzene schladené, a teda i tvrdšie, nepopučia sa teda tak ľahko.
Ako uchovať ríbezle čerstvé čo najdlhšie
Ríbezle produkujú veľké množstvo etylénu. Po zbere preto neostanú čerstvé dlhšie ako 2 až 3 hodiny. To je zároveň dôvod, prečo ich len málokedy dostanete v supermarketoch v čerstvom stave. Pri včasnom a správnom schladení však viete ich trvanlivosť predĺžiť, a to až na 2 týždne. Bohužiaľ, nie je to najjednoduchšie.
- Ríbezle musíte schladiť najneskôr do 2 hodín po ich zbere.
- Ideálna teplota chladenia aj skladovania je 1 °C – chladnička má medzi 4 – 8, mraznička okolo –12 °C, domáce chladenie je možné preto iba vtedy, ak máte chladničku či mrazničku s možnosťou takéhoto nastavenia.
- Ríbezle si vyžadujú relatívne vysokú vzdušnú vlhkosť, 90 – 95 %, čo v domácich podmienkach dosiahnete ťažko – ríbezle opláchnite pred chladením a následné aspoň raz za deň, pozor nesmú ostať vo vode (nechajte ich odkvapkať a skladujte v košíčku či sitku).
Ako čo najjednoduchšie odstopkovať ríbezle
Odstopkovanie ríbezlí je nočnou morou. Dá sa to pekne ručne – stručne, čo vám zaberie veľa času a uberie ešte viac nervov, alebo to môžete urobiť elegantne a rýchlo. Asi ste už videli „trik“ s vidličkou, ktorou pretiahnete strapec ríbezlí a tie pekne popadajú do misky. Tento spôsob využívajte najmä vtedy, keď chcete pracovať s čerstvými ríbezľami (na priamu konzumáciu, koláče či víno atď.).
Aby bol trik skutočne trikom, musíte ríbezle opláchnuť, nechať odkvapkať a aj so stopkami zmraziť. Asi po 3 hodinách budú tvrdé ako kameň. Vtedy, ich vytiahnite z mrazničky a očešte pomocou vidličky. Tento postup môžete použiť pri ich následnom mrazení, avšak aj pri príprave džemu, sirupu či zaváraní. Mäkšia konzistencia po rozmrazení totiž nebude na škodu.
Biele, červené a čierne ríbezle – spracovanie na okamžitú konzumáciu
Na podstatnej časti úrody si môžete pochutnať okamžite po zbere. Pamätajte, že akékoľvek ovocie si zachováva najviac živín v čerstvom stave, preto určite všetko nezmrazte a nezavarte. Z ríbezlí sa dá pripraviť smoothie, šťava, koláč, ale i iné, menej tradičné pochúťky.
Ríbezľový džús a smoothie
Čerstvo odšťavené ríbezle sú neskutočne osviežujúce, samozrejme, džús z nich je trochu kyslý. Môžete ho dosladiť cukrom alebo medom, poprípade zmiešať s iným, sladším ovocím. Vhodný je napríklad cukrový melón, jahody, či jablká. Rozmixované ríbezle sú ideálne aj na prípravu smoothie. Odporúčame vám najmä kombináciu s banánmi, ktoré nápoju dodajú potrebnú sladkosť.
Dátum:
Vyberte si toho najlepšieho pomocníka na prípravu smoothies nápojov a čerstvé ovocie a zelenina sa stanú súčasťou vášho jedálnička každý deň. Na čo sa pri výbere smoothie mixéra zamerať?
Čítať celý článok
Jemný ríbezľový koláč
Asi vám nepovieme novinku, no recepty na ríbezľový koláč by zabrali niekoľko kuchárok. Tu je recept na jeden z nich, ktorý vyniká svojou jemnou a lahodnou chuťou.
Budete potrebovať:
- 0,5 kg ríbezlí
- 400 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 150 g masla
- 4 vajíčka
- 1 prášok do pečiva
- Štipku soli
Postup:
- Zo žĺtka, masla a cukru vyšľahajte hustú penu.
- Do peny pridajte múku, prášok do pečiva a soľ (cesto má tuhšiu konzistenciu, musí sa dať hniesť v rukách).
- Cesto vyvaľkajte, položte na vymastený plech a pečte 10 min. na 180 °C.
- Z bielok a cukru vyšľahajte sneh, zamiešajte s ním ríbezle a zmes vylejte na cesto.
- Koláč dopečte pri 150 °C (cca 20 min.).
Ríbezľová ovocná koža
Ovocné kože sú dnes veľmi populárnou a hlavne zdravou pochúťkou. Táto sladkosť vyzerá skutočne výborne a rovnako tak i chutí. Navyše na jej prípravu nemusíte použiť ani deko cukru.
- Budete potrebovať iba 500 g ríbezlí a 1 banán, ktorý slúži na osladenie aj zahustenie kože.
- Ak máte radi naozaj sladké, pokojne do kože pridajte trochu cukru alebo 2 až 3 banány.
- Ovocie rozmixujte na husté pyré a vylejte na plech, ktorý vopred vysteľte papierom na pečenie.
- Pomocou špachtle alebo varechy pyré rozotrite na rovnomernú vrstvu s hrúbkou 2 mm.
- Plech vložte do rúry a kožu pečte na 80 °C počas 9 hodín.
- Po dopečení nechajte kožu schladiť, stiahnite z nej papier na pečenie a nastrihajte na ľubovoľné kúsky.
Ríbezľový kompót
Ríbezľový kompót môžete aj zavariť a odložiť na horšie časy. Jeho príprava je však natoľko jednoduchá, že ho stihnete pripraviť aj počas toho, ako bude zvyšok rodiny dojedať polievku. Preto ho zaraďujeme medzi ríbezľové pochúťky, na ktorých si môžete pochutnať ešte počas leta.
- Pripravte si cukrový nálev z 0,5 l vody a 500 g cukru.
- Môžete alebo nemusíte použiť tradičné kompótové korenia ako klinčeky či škoricu.
- Nálev priveďte do varu a iba počas 1 min. v ňom povarte cca 500 g ríbezlí.
TIP: Ríbezľový kompót sterilizuje pri teplote 90 °C počas 20 min., takto ho môžete skladovať rovnako ako džem.
Červené, čierne a biele ríbezle – spracovanie na zimu
Ríbezle sa dajú konzervovať mnohými spôsobmi. Spomenieme si tie najčastejšie a najobľúbenejšie, ale i menej bežné, ktoré stoja za vyskúšanie. Pamätajte, že ak chcete docieliť čo najlepšiu kvalitu vašich výrobkov, mali by ste ríbezle spracovať čo najskôr po ich zbere.
Mrazené ríbezle
Pred mrazením by ste mali ríbezle dôkladne umyť a nechať odkvapkať na textilnej utierke. Odstopkujte ich až po zamrazení (spôsob uvedený vyššie). Uľahčíte si prácu a popučíte menej bobuliek. Základné mrazenie je úplne obyčajné. Ríbezle vložte do mikroténového vrecka a potom do mrazničky. Je dobré, ak nebudú príliš natlačené, čo oceníte najmä pri ich následnom rozmrazovaní.
Ríbezle môžete zamraziť aj s cukrom. Na 1 kg ovocia použite cca 20 g cukru. Všetko dobre premiešajte a v dobre uzavretých vreckách zamrazte. Celkom populárne je taktiež mrazenie v cukrovom náleve, ktorý si pripravíte v pomere 0,5 l vody a 500 g cukru. Ríbezle ním zalejete a zamrazíte. Pozor, nepoužívajte sklenené poháre a v nádobe vždy nechajte aspoň 1 cm veľkú vzduchovú bublinu. Výhodou je, že ríbezle do seba nasajú sladkosť a ostanú šťavnaté.
Sušené ríbezle
Áno, ríbezle si môžete aj vysušiť. Zanechajú si o čosi menej živín a pred ich následnou konzumáciou im budete musieť vdýchnuť nový život, ak však nemáte dostatok miesta v mrazáku, odporúčame vám práve tento spôsob sterilizácie.
Ríbezle môžete sušiť na tienistom a dobre vetranom mieste, istejšia je sušička alebo rúra. Ak sa rozhodnete pre jednu z posledných 2 možností, nikdy neprekročte teplotu 40 °C. Inak v ríbezliach zničíte už naozaj všetko dobré. Rúru počas sušenia nechajte pootvorenú. Dbajte na to, aby sa na seba netlačili. Na skladovanie je ideálny uzatvárateľný sklenený pohár. Pred konzumáciou ríbezle namočte do vody alebo rumu.
TIP: Zo sušených ríbezlí si môžete pripraviť liečivý čaj. Na 250 ml horúcej vody použite 2 kopcovité ČL podrvených sušených ríbezlí.
Ríbezľový džem bez kôstok
Ríbezle obsahujú vysoké množstvo pektínu, ktorý slúži na zahusťovanie. Na prípravu džemu sú preto ako stvorené, dokonca nimi môžete zahustiť aj iné ovocné zmesi. Jedinou nedokonalosťou býva obrovské množstvo drobulinkých kôstok, ktoré sú pri konzumácii nepríjemnejšie ako pri malinách.
TIP: Rovnakým postupom si môžete pripraviť aj ríbezľové želé na koláče a torty.
Na prípravu džemu potrebujete iba ríbezle a cukor, vlastne, veľa cukru. Tajomstvo bezkôstkového džemu sa skrýva v tom, že namiesto celého ovocia použijete šťavu. Inak povedané, ríbezle najprv povarte, popučte a prepasírujte cez husté sitko alebo odšťavte na kvalitnom odšťavovači. Ak vám kôstky nevadia, preskočte krok s pasírovaním.
Nebudeme uvádzať presné množstvo ovocia. Použite ho toľko, koľko sa vám urodí. Zapamätajte si iba jednu „rovnicu“, na 1 l šťavy potrebujete cca 800 g cukru. Ďalšia príprava je totožná s akýmkoľvek iným džemom. Šťavu nalejte do hrnca, pridajte cukor a miešajte, kým všetko nezhustne. Nakoniec džemom naplňte zaváracie sklíčka, otočte ich naopak a nechajte vychladnúť.
POZOR: Ríbezľový džem bez kôstok obsahuje prirodzene menej živín. bohužiaľ, pri pasírovaní sa zbavíte aj podstatnej časti šupiek.
Obľúbené odšťavovače
Ríbezľový sirup
Ríbezľový sirup je možné skladovať, avšak iba v chladničke alebo na skutočne chladnom a tmavom mieste. Odporúčame ho nalievať do menších fliaš, po otvorení ho totiž musíte spotrebovať skutočne rýchlo.
- Ríbezľovú šťavu a vodu zmiešajte v pomere 3:1.
- Zmes nechajte variť, priebežne odoberajte penu – sirup je hotový, keď prestane peniť.
- Pridajte doň 1 ČL kyseliny citrónovej a 3 kg kryštálového cukru – všetko zamiešajte.
- Sirup nalejte do fliaš, tie dobre uzavrite.
Ríbezľové víno
Víno sa pripravuje prevažne z čiernych ríbezlí ako jednodruhové, môžete k nim však pridať aj tie biele a červené, a to v ľubovoľnom pomere. Dbajte iba na to, aby čierne tvorili základ, pretože práve ony zvyšujú akosť vína. Majú špecifickú vôňu, vysoký obsah vitamínu C a najmä neopakovateľnú vôňu. Ak pestujete prevažne biele a červené odrody, minimálny podiel tých čiernych by nemal byť menší ako 15 %.
TIP: Z ríbezlí si môžete pripraviť víno stolové aj dezertné.
Základný postup na výrobu dezertného vína z čiernych ríbezlí (16 l)
Ingrediencie:
- 5 l šťavy z čiernych ríbezlí
- 9 l vody (pozor, musí byť prevarená)
- 3,5 kg cukru + cca 2 kg cukru na dosladenie
- Kvasinky
- Živná soľ
Postup:
- Do demižóna nalejte ríbezľovú šťavu a vodu, k nim pridajte 3,5 kg cukru, živnú soľ a kvasnicový zákvas.
- Víno nechajte kvasiť pri teplote 20 °C.
- Keď sa začne takzvané búrlivé kvasenie, demižón premiestnite na chladnejšie miesto s teplotou 15 °C.
- Po skončení kvasenia a stočení vína ho doslaďte ďalšími 2 kg cukru a nalejte do fliaš.
Zavárané čierne ríbezle vo vlastnej šťave
Zavárané čierne ríbezle, ale i tie červené a biele si môžete urobiť na viacero spôsobov, my sme vybrali ten, pri ktorom ich naložíte do vlastnej šťavy. Počítajte s tým, že je potrebné použiť dosť veľa cukru. Na internete natrafíte aj na recepty bez sladidla. Do zaváraných ríbezlí však nejde ocot ani iný konzervant, takže im takto podstatne skrátite trvanlivosť.
TIP: Vo vlastnej šťave si môžete pripraviť akékoľvek šťavnaté drobné ovocie, ako sú maliny, černice, egreše či josty.
Postup:
- Do zaváracích pohárov vyskladajte niekoľko vrstiev umytých, odstopkovaných ríbezlí a cukru (ríbezle + cukor, ríbezle + cukor atď.).
- Na jednu centimetrovú vrstvu ríbezlí použite 1 PL cukru.
- Pohár zavrite a sterilizujte 20 min. (od chvíle, keď začnú mierne vrieť).
- Otočte ich hore dnom, nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom mieste.
POZOR: Trvanlivosť zaváraných ríbezlí nie je extrémne dlhá. Preto by ste ich mali skonzumovať max. do začiatku nasledujúcej sezóny. Ak sa rozhodnete pre zaváranie bez cukru, záruka je podstatne kratšia, cca 3 mesiace.
Čierne a červené ríbezle ako brusnice
Ríbezle sa chuťou od brusníc trochu líšia, keďže sa im v našich končinách darí omnoho lepšie, zvyknú sa veľmi často používať práve ako náhrada za toto ovocie. Aby ste chuť brusníc okopírovali čo najviac, postupujte podľa nasledovného receptu.
Na prípravu štyroch 3 dcl sklíčok budete potrebovať:
- 1 kg ríbezlí (čierne, červené alebo ich zmes)
- 700 g kryštálového cukru
- Klinčeky
- 1 ČL škorice
- 125 ml octu
- 275 ml vody
Postup:
- Zo 125 ml vody a 125 ml octu si pripravte horúci nálev.
- Nálev nechajte zovrieť a ihneď po vypnutí sporáka ním zalejte ríbezle.
- Medzitým do hrnca nalejte 150 ml vody, škoricu, klinčeky a cukor.
- Po cca 2 min. ríbezle preceďte cez sitko a vložte do hrnca s vyššie spomenutými ingredienciami.
- Na miernom ohni všetko povarte 10 min.
- Ešte horúcou zmesou naplňte poháre, otočte ich a nechajte vychladnúť.
TIP: Pred naliatím do fliaš môžete zo zmesi vybrať klinčeky.
Ríbezle na plechu – pečený džem
Tento recept je rýchly, jednoduchý, lacný a jeho výsledok nesmierne chutný. Pečený džem z ríbezlí môžete používať tradične na pečivo, do koláčov a omáčok alebo ako náhradu brusníc k mäsu či grilovanému syru. Budete potrebovať iba zopár ingrediencií:
- 1 kg ríbezlí
- Cca 500 – 600 g cukru
- 3 ks celej škorice
- 1 ks citrónu
- Cca 2 PL kvalitného rumu (neodporúčame používať „UM“ z večierky, ale pravý rum z cukrovej trstiny)
TIP: Na prípravu pečeného džemu sú ideálne červené a čierne ríbezle. Biele sa dajú týmto spôsobom spracovať taktiež, nehodia sa však ako príloha k slaným pokrmom (napr. do sviečkovej).
Postup:
- Odstopkované ríbezle rozsypte na plech.
- Pridajte k ním citrón nakrájaný na kolieska a celú škoricu.
- Všetko nechajte piecť 30 min. na 250 °C.
- Z ríbezlí vyberte citrón i škoricu.
- Pridajte cukor a všetko dôkladne premiešajte.
- Ríbezle nechajte piecť ďalších cca 20 min. alebo do ich zhustnutia.
- Pečenú hmotu zalejte rumom a nalejte do zaváracích pohárov, tie otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
INFO: Najväčšou výhodou pečeného džemu je, že ho počas prípravy nemusíte takmer vôbec miešať.
Pečené ríbezle na spôsob pečeného čaju
Postup prípravy pečených ríbezlí na spôsob pečeného čaju je podobný ako v predošlom prípade. Trochu odlišné sú použité ingrediencie a tiež konečná hustota tejto pochúťky.
Na 1 kg ríbezlí budete potrebovať:
- Min. 750 g kryštálového cukru
- 2 ČL mletej škorice
- 5 ks badiánu
- 5 ks klinčekov (ak máte aj iné obľúbené korenia vhodné do sladkých pokrmov, pokojne ich použite)
- 2 citróny (môžete ich nahradiť limetkou alebo citrónovou trávou)
- 2 pomaranče
TIP: Polovicu dávky cukru môžete nahradiť medom. Ten do čaju pridajte až po vypnutí rúry, aby ste nezničili dôležité živiny, ktoré degradujú už pri teplote okolo 40 °C.
Postup:
- Všetky pevné ingrediencie vrátane ríbezlí dajte na plech.
- Citróny a pomaranče odšťavte, pokojne i s dužinou, a šťavu zapracujte do ríbezlí.
- Všetko dobre premiešajte a popučte vidličkou.
- Zmes pečte pri 180 – 200 °C približne 40 min., počas pečenia ju aspoň 2 x premiešajte.
- Ešte horúcu zmes nalejte do sklenených pohárov, otočte ich hore dnom a nechajte vychladnúť.
TIP: Odporúčame vám použiť maličké sklíčka s objemom okolo 30 ml. To je množstvo, ktoré zodpovedá 1 porcii pečeného čaju.
Pečený čaj si pripravíte ako ten klasický. Jedno 30 ml sklíčko alebo 2 väčšie ČL zalejte 200 ml horúcej vody. Čaj dobre zamiešajte a počkajte asi 5 minút, aby sa uvoľnili všetky chute a arómy. Dodatočné sladenie alebo pridanie citrónu už nie je nutné.
Biele, čierne a červené ríbezle – recepty a tipy na ich použitie po spracovaní
Množstvo zavareného džemu, mraznička plná mrazených ríbezlí a šuplíky naplnené tými sušenými. Asi nie je na škodu všetky letné zásoby postupne minúť, že? Verte, že ríbezle spracované do akejkoľvek podoby môžete konzumovať na milión spôsobov. Niekoľko tipov na zdravé pochúťky sme si pre vás pripravili aj my.
INFO: Mrazené, sušené aj zavárané ríbezle môžete použiť na prípravu akéhokoľvek pokrmu, okrem vína.
Koláč z mrazených ríbezlí, džemu a sirupu
Existujú desiatky receptov na ríbezľové koláče. My sme pre vás vybrali ten hrnčekový, pretože jeho prípravu zvládnu aj tie najnešikovnejšie či najlenivejšie gazdinky. Navyše využijete nielen mrazené ríbezle, ale i džem a sirup.
Cesto pripravíte z:
- 1 hrnčeka hrubej múky
- 1 hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnčeka kryštálového cukru + 1 balíčka vanilkové cukru
- 1 hrnčeka mlieka
- 1 vajíčka
- 0,5 hrnčeka slnečnicového alebo repkového oleja
- 1 balíčka prášku do pečiva
Plnku pripravíte z:
- 300 g mrazených ríbezlí
- 6 PL ríbezľového džemu
Želatínu uvaríte z:
- 400 ml vody
- 1 Zlatého klasu
- 3 PL kryštálového cukru
- 3 PL ríbezľového sirupu
TIP: Želatínu môžete uvariť aj z mrazených z ríbezlí, vody a cukru.
Postup:
- Dôkladne rozmiesené cesto vylejte do vyššieho pekáča.
- Na cesto rovnomerne rozlejte ríbezľovú plnku.
- Koláč vložte do rúry a pečte 30 min. na 180 °C.
- Vyberte koláč z rúry, nechajte ho vychladnúť a na vrch nalejte želatínu.
Omáčka z ríbezľového džemu a vína
Táto omáčka sa hodí k akejkoľvek divine, hovädziemu a kuraciemu mäsu. Nádherne doplní aj všetky syrové pokrmy, obzvlášť tie grilované. Z nasledujúcich ingrediencií si pripravíte 4 – 5 porcií, pričom využijete zásoby ríbezľového džemu aj vína.
TIP: ku grilovanému syru môžete použiť aj ríbezle naložené v koňaku alebo rume. Stačí ich natlačiť do pohárov, zaliať kvalitným alkoholom a skladovať na chladnom mieste.
Zoznam ingrediencií:
- Kvapka slnečnicového alebo repkového oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 300 ml ríbezľového vína
- Cca 3 – 4 PL ríbezľového džemu
- Maslo
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na panvici sprudka opražte nahrubo nakrájanú cibuľku, po chvíľke k nej pridajte cesnak.
- Do panvice prilejte ríbezľové víno – na silnom plameni ho povarte cca 3 min., aby sa z neho odparil alkohol.
- Stiahnite teplotu a do vína pridajte džem.
- Omáčku dosoľte a dokoreňte podľa chuti, ak by sa vám zdala príliš kyslá, použite ešte trochu džemu, cukor alebo med.
- Pred podávaním ju prepasírujte, vráťte na sporák a nechajte ešte raz prevrieť.
- Do odstavenej omáčky nakoniec pridajte 2 veľké PL masla, ktoré ju krásne zahustia.
TIP: Ak by sa vám ani za svet nedarilo zahustiť omáčku, použite takzvané francúzske maslo. Pripravíte si ho tak, že hrudku mäkkého masla poprášite hladkou múkou, ktorú doňho dôkladne zapracujete. Maslovú guličku hoďte do omáčky a počkajte kým sa roztopí a chvíľu prevrie.
Autor článku
Milujem prírodu so všetkým, čo v nej rastie a žije. Som vyštudovaná učiteľka pre najmenších drobcov, ktorú však zlákalo písanie, zvieratá a život...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Obývačka s elektrickým, rohovým či biokrbom – inšpirácie
Krb sa do domácnosti jednoznačne hodí. Nemusí sa ho vzdať ani v prípade, že bývate v byte alebo máte malú obývačku.
Fialová farba do spálne? My hovoríme áno!
Všetky odtiene fialovej sa dajú dobre kombinovať s bielymi stenami a doplnkami. Do takéhoto mixu zapadne aj hnedý nábytok či koberec a podlaha. Presvedčte sa o tom s nami!
Žltá kúpeľňa – aj doplnky rozhodujú
Nebojte sa žltej! Každý deň s ňou môžete začínať ráno v kúpeľni, zlepšiť si náladu, keď si pôjdete umyť ruky, či sa dostať do hravej nálady, keď sa pôjdete prepudrovať.
Publikované dňa: 16.07.2024Posledná aktualizácia: 16.07.2024Hodnotenie článku:
(89.8%)V tejto kategórií nájdete aj:
Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo... Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...
Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.
Ďakujem za výborne recepty...
Odšťavovač SANA mám, ale na bobuľové ovocie je vhodnejší ten Bosch, alebo podobný. Vlastná skúsenosť.