Ako sušiť huby, ovocie a zeleninu

Ovocie je výborným zdrojom vitamínom pre naše telo. Jeho spotreba je však dočasná, preto sa snažíme ovocie uskladňovať rôznymi spôsobmi, aby nám vydržalo čo najdlhšie. Najčastejším typom konzervácie je zaváranie.

Sušička ovocia, zeleniny a byliniek

Pri tomto procese sa ovocie varí, čo má neželaní dopad na vitamínovú hodnotu a väčšina vitamínov sa vytráca. Oveľa lepším spôsobom uskladnenia je sušenie. Pri sušení sa zachováva takmer 70% vitamínov z plodu. Sušiť môžeme takmer všetky typy ovocia aj zeleniny.

Pri sušení sa ovocie zbavuje všetkej vody, teda v plode ostáva len výživná sušina. Na dobrom sušenom ovocí si určite pochutnáte počas zimných večerov alebo sa stanú vhodnými prísadami do rôznych koláčov.

Najlepšie sušičky potravín na trhu

Sušenie v rúre

Ovocie môžeme bez väčších problémov sušiť v rúre. Na plechy či sitá naukladajte natenko nakrájané zdravé ovocie. Každý druh ovocia si vyžaduje inú teplotu sušenia. V rúre sušte zväčša pri teplote 65 až 80 stupňov Celzia. Sušenie sa prevádza v troch etapách:

  • prvá etapa trvá približne 2-3 hodiny a pri teplote 65 stupňov,
  • v druhej etape pridajte teplotu na 70 až 80 stupňov a ovocie sušte cca 15 hodín,
  • tretia etapa spočíva v chladnutí vysušeného ovocia – rúru vypnite a ovocie v nej ponechajte ďalší deň.

Ak ovocie nebude dostatočne suché, tak ho dosušte pri teplote 70 – 80 stupňov Celzia. Počas celého sušenia zabezpečujte vetranie rúry zapnutím ventilátora v rúre alebo medzi dvierka dverí vložte utierku. Poradie plechov v rúre priebežne meňte, aby sa všetko ovocie vysušilo rovnomerne. Nevýhodu je, že proces je zdĺhavý a minie sa pri ňom veľa energie.

Sušenie domácich paradajok v rúre

Sušička ovocia

Oveľa ľahším a efektívnejším spôsobom sušenia ovocia je použitie sušičky ovocia. Na sitá naukladajte nakrájané ovocie a umiestnime ich na zdroj teplého vzduchu. Sitá zakryte vrchnákom a prístroj zapnite.

Existujú sušičky, v ktorých ešte sušenie neprebieha automaticky a nemôžete si zvoliť dobu sušenia, preto vám odporúčame siahať po tých, ktoré tieto základné funkcie obsahujú. Sušenie trvá zvyčajne niekoľko hodín. Vysušené ovocie môžete rovno uskladniť, a to v zaváraninovej fľaši alebo papierovom vrecúšku na chladnom a suchom mieste.

Pomocou sušičky si môžete vyrobiť aj zdravú domácu vegetu bez glutamanu.

Ovocie, huby, mäso aj bylinky

Na sušenie v rúre sú vhodné najmä ovocie, zelenina a huby, sušička zvládne okrem nich aj sušenie mäsa a byliniek. Takýmto spôsobom môžete sušiť figy, jablká, pomaranče, slivky, hrušky, marhule, banány aj hrozno. Zo zeleniny je na sušenie vhodná mrkva a petržlen, paradajky, paprika, feferónky, chilli alebo hrach. Chutné sú i sušené huby (napr. smrčky), mäso, ale i bylinky. Napr. mäta, majorán, bazalka, medovka, šalvia alebo medvedí cesnak.

Postup na sušenie v rúre je rovnaký – na plech vystlaný papierom na pečenie treba dať v jednej vrstve nakrájané potraviny a vložiť ho do rúry predhriatej na 40 °C. Dvierka treba nechať pootvorené, aby z rúry unikala vlhkosť. Po 30 minútach treba ovocie, zeleninu alebo huby premiešať, po 2 hodinách zvýšiť teplotu na 50 – 60 °C. Ku koncu sušenia je vhodné teplotu opäť znížiť na 40 °C. Čas sušenia závisí od druhu plodín a veľkosti kúskov.

Sušenie v sušičke je o niečo jednoduchšie. Nakrájané ovocie (zvyčajne ide o 0,5 cm plátky) treba vložiť do sušičky a zvoliť teplotu podľa návodu. Pri jablkách je to 30 – 50 °C, sušenie potrvá 5 až 8 hod., pri slivkách by mala byť teplota 40 – 50 °C a sušenie potrvá 15 až 30 hod., pomaranče treba sušiť pri 60 °C okolo 10 hod. Napr. sušenie ananásu trvá pri teplote 40 – 50 °C 9 až 12 hodín. Obľúbenou voľbou je sušenie zeleniny v sušičke potravín. Takýmto spôsobom môžete sušiť paradajky (pri 50 °C 7 až 10 hodín), mrkvu (pri 52 – 56 °C 6 až 10 hodín), petržlen (pri 35 – 65 °C 6 až 8 hodín), papriku (pri 50 °C 7 až 10 hodín), čili (pri 35 °C 10 hodín) či cibuľu (pri 50 °C 6 hodín). Huby môžete sušiť taktiež pri teplote 40 – 50 °C, potrvá to okolo 8 hodín.

Osobitou kapitolou je sušenie mäsa. Treba ho nakrájať na 3 až 5 mm plátky, môžete ho dať do marinády (napr. z worčestrovej omáčky, soli, korenia, cesnaku a chilli) a následne do rúry (treba ho zavesiť na háčiky alebo prehodiť cez nerezovú tyčku) alebo do sušičky (pri 70 °C 6 až 12 hodín). V rúre bude potrebný aj plech na zachytávanie šťavy z mäsa. Treba ho sušiť pri nízkej teplote (inak by sa upieklo). Usušené mäso vyberte na vzduch a nechajte pár hodín uležať.

Rady pre efektívnejšie sušenie

  • Ak chcete, aby si ovocie zachovalo svoju pôvodnú pestrú farbu, môžete ho pred sušením namočiť do vody s citrónovou šťavou.
  • To, že je proces sušenia naozaj ukončený si môžeme skontrolovať tým, že po stlačení plodu nevyteká žiadna tekutina a vnútro je suché.
  • Bylinky sú nenáročné na sušenie. Môžete ich sušiť na vzduchu, buď uviazané vo viazankách (pekne tak vynikne napr. levanduľa), alebo rozprestreté na podnose. Sušte ich však v tieni, zachovajú si tým oveľa viac aromatických látok.

Sušenie byliniek v zväzkoch

Uskladnenie sušeného ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina, ktoré sa podrobilo sušeniu má veľký sklon pohlcovať vlhkosť  zo vzduchu. Miesto jeho uskladnenia si určite vyberajte starostlivo. Najvhodnejšie sú vzduchotesné alebo mraziace nádoby, ktoré chránia ovocie a zeleninu pred hmyzom a prípadnými plesňami.

Pri dlhodobom uskladňovaní je menej vhodné použiť látkové vrecká. Okrem vlhkosti môžu do plodov preniknúť aj mole.

Ako využiť sušené ovocie a zeleninu?

Okrem bežnej konzumácie môžete využiť sušené ovocie a zeleninu na spestrenie niektorých jedál. Ovocie môžete ho pridať do raňajkových cereálií či do jogurtu. Taktiež do niektorých nápojov, ako je červené víno či čaj. Je výbornou surovinou do koláčov a rôznych iných dezertov. V prípade zeleniny je možnosť pridávania do hlavných jedál či polievok.

Najčastejšie otázky – FAQ

Ako sušiť levanduľu?

Levanduľu môžete sušiť na tmavom suchom mieste i na slnku. Prvá voľba je vhodnejšia, keďže sa zachová farba kvetov. Miesto by malo byť suché s vyššou teplotou. Zväzky levandule zaveste hore nohami a nechajte ich sušiť 1,5 týždňa až mesiac. Nezabudnite ich pravidelne kontrolovať. Druhou možnosťou je sušenie na slnku, tento spôsob je rýchlejší a výsledok je zaručený. Musíte sa však zmieriť so zmenou farby levandule.

Ako sušiť goji?

Goji môžete sušiť na slnku, v sušičke aj v rúre. Každú z bobúľ treba očistiť, položiť napr. na plech vystlaný papierom na pečenie cca 2 cm od seba a uložiť do polotieňa. Sušenie na slnku je pomerne zdĺhavé a vyžaduje si teplé a slnečné počasie. Vhodnejšou voľbou je sušenie v sušičke alebo v rúre. Goji obsahuje veľa fruktózy, sušenie na plechu by preto nemuselo pre unikajúcu šťavu dopadnúť dobre.

Na akú hrúbku nakrájať ovocie a zeleninu, ktoré chcem sušiť?

Pri ovocí ide zvyčajne o plátky hrubé 5 mm (jablká, hrušky, jahody, banány), pri šťavnatom ovocí to môže byť menej. Ananás treba nakrájať na len 2 – 3 mm plátky. Mango zas na 6 až 8 mm. Paradajkám postačí hrúbka 3 – 5 mm. Slivky sa krájajú napoly a bobuľové ovocie treba sušiť v celku. Pri hubách je to niekoľko mm, pri zemiakoch 0,3 mm, avšak červenú repu (cviklu), mrkvu aj petržlen treba nakrájať až na 1 cm plátky.

Najlepšie sušičky potravín na trhu

Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú

Autor článku

Redakcia Habio.sk

Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)


Komentáre

07/09/2017 13:45
Jana

Ovocie suším pravidelne, používam na to sušičku ovocia a neviem si vynachváliť.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Detské ihrisko z pneumatík Detské ihrisko z pneumatík

Patríte aj vy k milovníkom recyklácie nepoužívaných vecí a máte aspoň trošku manuálnej zručnosti? Potom čítajte ďalej! Aj vy si totiž môžete doma svojpomocne vyrobiť originálne, lacné a...

Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň

Predsieň je prvá miestnosť, ktorú návštevník vášho bytu uvidí. Preto by mala pôsobiť prívetivo a vyvolávať v hosťoch hrejivú atmosféru hneď po vstupe do bytu. Zabezpečiť to môžete...

Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít

Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.  



Publikované dňa: 06.01.2024
Posledná aktualizácia: 06.01.2024
Hodnotenie článku:
(82.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...Najlepší parfum na pranie? Puella, Giovani alebo...

Skúsili ste už olej alebo parfum do prania? Alebo to len plánujete a neviete si vybrať tú pravú značku? Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete množstvo cenných informácií a vyberte...

Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot

Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.

Ako odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postrekuAko odstrániť (jedovaté) huby v trávniku? Aj bez postreku

Ak považujete huby v trávniku za problém, ste tu správne. Poradíme vám, ako sa ich účinne zbaviť aj bez chémie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.